Dagnje su vjerovatno najpoznatije školjke kod nas, ali i u ostalim zemljama svijeta.
Spremati se mogu na mnogo načina, a vjerovatno najfiniji je i onaj najjednostavniji:
na buzaru.
Sastojci za 4 osobe:
– dagnje, 1,5 kg
– maslinovo ulje, 5 kašika
– peršun, 1 kašika
– beli biber, 1/2 kašičice
– sjeckani beli luk, 5 češnjeva
– belo vino, 200 ml
Priprema:
Tupom stranom noža ostružite sve priljepke sa spoljne strane školjke i
odvojite dlakavu bradu sa spoja.
Pod mlazom hladne vode svaku školjku saperite. One školjke koje su napukle i
sve one koje se ne zatvore kada ih kucnemo trebamo ih baciti.
U tiganju, na ugrijanom ulju, dodate usitnjeni bijeli luk, sjeckani
peršun i malo bibera, malo promješajte pa dodajte očišćene dagnje i na kolute narezan limun.
Kada se dagnje otvore sve zalijte vinom i pustite da provrije, te poslužite.
Za detaljnija uputsva pogledajte video:
Nema komentara:
Objavi komentar